Planeet Heist, duurzaam maar niet duur

3de editie ‘Planeet Heist’ op woensdag 21 september 2022 in het Cultuurcentrum Zwaneberg

Update 19/06/2022

De duurzame dag van onze gemeente Heist staat dit jaar gepland voor woensdag 21 september. Er staat een film en lezing gepland die je kan meemaken aan zeer democratische prijzen. Duurzame Heistenaars werkt mee aan de omkadering daarvan.

  • We verwelkomen je graag vanaf 17 uur om kennis te komen maken met onze Duurzame Heistenaars. Op onze stand kan je met al je vragen terecht over duurzame initiatieven in Heist. En dat kan gaan van korte keten, biologische boeren, duurzame mobiliteit, verengingen die zich inzetten voor een beter milieu, duurzame winkels, ecologische sierteelten tot diensten die bijdragen tot een beter leefmilieu en educatieve doeleinden die je informeren en op weg helpen. Ook een stand over autodelen kan je bezoeken met info over het autodelen in Heist en wat de toekomst ons brengt op dat vlak. Vul bijvoorbeeld de (online) bevraging in en geef ons waardevolle informatie over wat jij vindt of wat je wensen zijn over autodelen. Deze standen staan de volledige avond tot ongeveer 22 uur ter uwer beschikking.
  • Om 17u30 is er de film “Bigger Than us”: deze film staat in het teken van onze jeugdige mensen die zich op een positieve manier inzetten om de wereld te veranderen.
  • Na deze film kan je gratis lekkere vegan dessertjes en koude gerechtjes proeven. Heerlijke Heistse bereidingen van onze lokale duurzame helden die je zeker geproefd moet hebben. Ze zijn zodanig bereid dat ze zo min mogelijk het milieu en het klimaat belasten. Duurzaam, biologisch, korte keten en vooral lekker. Maar de beoordeling laten we aan jullie over.
  • Om 20 uur is er dan de lezing van Louis De Jaeger over voedselbossen.
  • Na de lezing serveren we je nog graag een drankje (ook van Heistse bodem) aan onze Duurzame Heistenaars standen.

Zin om ook een standje op te zetten? Neem contact met ons op via dit e-mailadres: kitty@duurzameheistenaars.be.

Iedereen welkom!

Nog…

0Dagen0Uren0Minuten0Seconden

…tot de start van Planeet Heist (duurzaam maar niet duur) op 21 september om 17 uur

Programma en aanwezige standhouders

OM 17u30

NATUURFILM

‘BIGGER THAN US’

Film ‘Bigger Than Us’

Sinds ze 6 jaar is zet de 18-jarige Melati zich in tegen plasticvervuiling in haar thuisland Indonesië. Samen met haar is een hele generatie opgestaan om de wereld op een positieve manier te veranderen. Overal strijden jongeren tegen de klimaatcrisis, denken ze na over de toekomst van de democratie of zetten zich in voor vluchtelingen. Ze vechten tegen alle vormen van onrecht. Één tegen allen. Soms met gevaar voor eigen leven of veiligheid zorgen ze voor anderen en voor de aarde. Het zijn de changemakers van vandaag.

Bigger Than Us is een documentaire over jonge changemakers (18-25 jaar oud) overal ter wereld. Rene, Mary, Xiu, Memory, Mohamad en Winnie tonen ons de prachtige wereld van moed en engagement, van je engageren voor iets dat veel groter is dan jezelf. Op het moment dat de wereld op het randje van de afgrond lijkt te staan, laten deze jongeren zien hoe we het misschien wél kunnen aanpakken en hoe we zelf de verandering kunnen zijn waarnaar we verlangen. Lees hier meer

VAN 17.00 TOT 22.00

DUURZAME  HEISTENAARS

MET INFOSTAND OVER ALLES

WAT DUURZAAM IS IN HEIST 

Logo Duurzame Heistenaars

VAN 17.00 TOT 22.00

AUTODELEN INFOSTAND

autodelen

Autodelen

Infostand over de verschillende mogelijkheden van autodelen. Met een bevraging die ofwel via QR-code of op papier kan ingevuld worden. Je helpt ons daarmee vooruit om ook autodelen in Heist én deelgemeenten op de kaart te krijgen. Kom gerust langs om een babbeltje te doen.

VAN 19.10 TOT 20.00

GRATIS PROEVERTJES

VAN HEISTSE BODEM

NA DE LEZING EN FILM

DRANKJE AANGEBODEN

DOOR

DUURZAME HEISTENAARS

OM 20 uur

LEZING VOEDSELBOSSEN

DOOR LOUIS DE JAEGER

Lezing Louis De Jaeger

In de zomer van 2020 filmde Louis De Jaeger een documentaire over Belgische voedselbossen in alle mogelijke vormen: in privétuinen, een psychiatrie, als landbouwvorm of als stadspark.
Louis is er heilig van overtuigd dat dit dé toekomst is van de landbouw en groeninrichting en brengt graag de passie voor de magie van bomen over aan een breed publiek.

“Een voedselbos is het ultieme huwelijk tussen natuur, beleving en voedselvoorziening. Een ‘food forest’ is de nabootsing van een natuurlijk bos, met het grote verschil dat alles eetbaar is. Afhankelijk van welk doel je hebt kan een voedselbos toegepast worden in vrijwel alle contexten. Van bedrijfsterrein tot landgoed, van tuin tot een professionele landbouwactiviteit.”

Louis De Jaeger

Info over deze duurzame Heistse helden te vinden tijdens deze avond op de infostand