De eikjes van Frits
In Frits’ Hof in Pijpelheide bij Ilse Eelen, doet de resident eekhoorn Frits zijn werk. Dit jaar is het daar weelderiger dan ooit, ook door zijn toedoen: er schieten overal eikjes op (een 40-tal) door de eikels die hij verstopt heeft en niet ophaalde. Van 10 cm hoog tot een meter. Klein maar sterk.
Het is Ilse haar droom om te weten dat Frits ook buiten haar tuin zijn sporen nalaat. Do you want a Frits-tree? Stuur een mailtje naar ilseeelen@hotmail.com. Maak een afspraakje op haar terras, drink een Aperol Spritz (of iets anders natuurlijk) tijdens de maanden juli, augustus of september. Dwaal even door de tuin en kies een boompje van Frits. Zij reserveert hem voor je en ze levert je keuze in de herfst of winter (van november tot februari). Deel met anderen. Wie durft?
Gepost op 27 juni 2021
Wie is Ilse
Ilse uit Pijpelheide heeft een groot hart voor bomen. Ze plantte 50 bomen voor haar 50ste verjaardag. Wat een duurzaam idee! Ondertussen tekende ze ook het bomencharter. Zo wil ze in de komende jaren Vlaanderen nog een stuk groener maken, met nog eens 250 bomen extra. Lees meer in Het Laatste Nieuws (Foto David Legreve).
Heb je ook een hart voor bomen? Volg dan haar blog.
De Zomereik
Eik (Quercus) is een geslacht van loofbomen. Tot dit geslacht behoren zowel bladverliezende als groenblijvende bomen. Wanneer in het Nederlands over de eik gesproken wordt, gaat het meestal over de zomereik.
De zomereik (Quercus robur) is een zeer lang levende, Europese, hardhout leverende boom. De bladeren van de zomereik verteren zeer moeilijk wat zijn invloed heeft op de strooisellaag in het bos.
Hoe snel groeit de eik? Veel is afhankelijk van de grondsoort en standplaats. Voordat de eik een meter is, gaan er wel 5 jaar overheen. Bij slechte grond, wat langer, bij zeer goede grond mogelijk 1 jaar eerder. Eenmaal een meter hoog, groeit een eik 40 a 50 cm. per jaar. ( soms meer) Dus hij doet er voor de volgende meter 2 a 3 jaar over. Dit gaat zo door tot een meter of 6 a 7 , hierna gaat de groei in de hoogte, veel minder snel.
De eik heeft zich sinds de laatste ijstijd (Weichselien) vanuit Zuid-Spanje, Zuid-Italië en het zuiden van de Balkan naar het noorden over Europa verspreid. De Nederlandse en Belgische autochtone eiken komen oorspronkelijk uit Zuid-Spanje en Zuid-Italië. Daarnaast zijn er in Nederland en België ook veel eiken afkomstig uit verschillende andere gebieden aangeplant.
De eik is historisch een van de dominante soorten in het West-Europese bos. Je zou verwachten dat, wanneer je een bos op zijn beloop laat, de eik zijn positie kan bewaren. Dit blijkt echter niet zo te zijn. Eiken hebben licht nodig om te ontkiemen en op te groeien tot een boom (het is een uitgesproken lichtminnende boomsoort). In een ‘natuurlijk’ bos zonder grote grazers is de concurrentie voor licht in het nadeel van de eik. Schaduwverdragende soorten als beuk en haagbeuk zijn beter in staat om die gaten te dichten.
Kenmerken van de zomereik: bron en lees meer op Wikepedia.
Nog enkele foto’s van het werk van Fritske
Je kan dus een keuze maken uit hele kleine miniboompjes van 10 cm tot al een boom van 1 meter en alles wat er tussen zit.
Heb je interesse, stuur een mailtje naar ilseeelen@hormail.com en maak een afspraak om op haar terras onder de rozenboog een drankje te nuttigen en een boom(pje) te kiezen.