Planeet Heist, duurzaam maar niet duur

Planeet Heist op 18 september 2021

Update 17/10/2021

Normaal gesproken was er op deze dag voorzien dat we in Heist onze eerste Heistse duurzame dag zouden organiseren. Het was de bedoeling om een groot evenement te organiseren rond duurzaamheid met als naam ‘Planeet Heist’. Vermits er enorm veel voorbereidingen aan vooraf gaan, waar we eigenlijk al maanden geleden mee moesten gestart zijn, wisten we niet of we dit mochten en konden organiseren.

Daarom werd de editie 2021 een afgeslankte versie met als hoofdbrok een lezing in het Cultuurcentrum Zwaneberg van Pieter Boussemaere. Hij vertelde je uit zijn jongste boek welke 10 klimaatacties daadwerkelijk helpen.

Daarnaast stond er in de inkomhal een grote stand met informatie over de duurzame initiatieven die we in Heist al hebben. Kitty Van Parys heeft iedereen met raad en daad wegwijs kunnen maken in de vele keuzemogelijkheden. Er lagen flyers klaar zodat je naderhand makkelijk contact kon opnemen met jouw favoriete duurzame initiatieven.

Diezelfde avond vond ook de prijsuitreiking plaats van de Heistse tuinwedstrijd. Het hoofddoel van deze wedstrijd is het opwaarderen van het straatbeeld door tuin- en gevelaanleg en het verhogen van de biodiversiteit van private tuinen.

De gemeente Heist-op-den-Berg, Pieter Boussemaere, alle duurzame partners op deze website en de vereniging Duurzame Heistenaars zelf, bedanken iedereen die aanwezig was en mee geholpen heeft aan deze mooie avond. En dat dit een voorbode mag zijn voor een groots evenement in 2022, met de eerste echt Planeet Heist “Niet duur, wel duurzaam”.

Zie ook hiernaast een impressie over deze avond in een kort videofilmpje.

Planeet Heist Cultuurcentrum Zwaneberg

Programma en aanwezige standhouders

OM 19.30

PIETER

BOUSSEMAERE

Pieter Bouusemaere op 18 september in het CC Zwaneberg

Tien klimaatacties die werken

Auteur, spreker, docent en adviseur Pieter Boussemaere vertelt uit zijn jongste boek. Lees meer over deze lezing.

Pieter Boussemaere

VAN 19.00 TOT 22.00

LETS

GROOT-HEIST

Logo LETS Groot Heist

Lets Groot Heist

LETS is een eigentijdse manier van samenwerken waar mensen diensten en spullen ruilen in hun buurt. Met een bedankje in de vorm van punten helpen we elkaar zo verder. Ieder van ons heeft een talent. En met dat talent help je iemand anders uit je buurt? Lees meer over LETS Groot Heist.

Daisy Van Rompaey

VAN 19.00 TOT 22.00

AKELEI

HANNE & JELMER

logo-akelei

Akelei samen met Hanne & Jelmer

Biologische en kraakverse groenten met daaraan verbonden winkel. Voorstelling groentepakketten.

Ingemaakte eigen groenten, confituren, spreads enz., te koop in herbruikbare bokalen.

Hanne D’hulster

VAN 19.00 TOT 22.00

FIETSERSBOND

HEIST-OP-DEN-BERG

Logo Fietsersbond Heist-op-den-Berg

Fietsersbond Heist-op-den-Berg

De fietsersbond probeert om de stem van de fietser te vertegenwoordigen. Zo proberen wij actief om het beleid te informeren en te beïnvloeden zodat Heist-op-den-Berg fietsvriendelijker wordt. Meer info over de Fietsersbond in Heist via deze link.

Joachim Van der Auwera

VAN 19.00 TOT 22.00

VELT VZW

REGIO HEIST

logo-velt-regio-heist

Velt regio Heist

Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren. Heb je vragen hierover dan kan je hiervoor bij Peter terecht. Lees hier alles over Velt regio Heist.

Peter Hendrickx

VAN 19.00 TOT 22.00

WERELDWINKEL

HEIST-OP-DEN-BERG

logo-faitrade-oxfam-wereldwinkel

Oxfam Wereldwinkel Heist-op-den-Berg

Oxfam komt op voor rechtvaardige wereldhandel en voor ieders recht op een menswaardig leven. Oxfam ijvert reeds jaren voor eerlijke handel met eerlijke prijzen voor eerlijke producten.

Cecil Vandeperre

VAN 19.00 TOT 22.00

DUURZAME

HEISTENAARS

Logo Duurzame Heistenaars

Alle andere duurzame initiatieven in Heist

Een stand met uitleg en folders of flyers over de vele duurzame initiatieven in onze gemeente, die ook op deze website staan.

Kitty Van Parys

TUSSEN 19.00 en 19.30

BOOMALARM

VZW

logo-boomalarm-vzw

Boomalarm

Boomalarm zal aan in- en uitgang van het Cultuurcentrum postvatten om geïnteresseerden te informeren over hun vzw en over hun jaarlijkse Boombastic.

Jan Gommers

Verder hadden we van volgende partners reclamemateriaal, zoals affiches, flyers, spandoeken enz…, mogen ontvangen die je kon raadplegen en bekijken tijdens deze avond.

PIETER BOUSSEMAERE: Tien klimaatacties die werken

Auteur, spreker, docent en adviseur Pieter Boussemaere vertelt uit zijn jongste boek

Lijkt de klimaatverandering een ver-van-je-bed show, een wereldprobleem waar je zelf weinig vat op hebt? Of zit je er wel mee in, maar weet je niet goed wat je zelf kunt ondernemen? Mogelijk doe je al vanalles. Alleen, helpt het ook echt?

Want over klimaatoplossingen circuleren de wildste verhalen. Zo hameren sommigen vooral op consuminderen. Anderen focussen uitsluitend op technologische redmiddelen. Nog anderen beweren dat gelijk welke actie nutteloos is. En wat met veel gestelde vragen als: is elektrisch rijden, kernenergie of houtverbranding nu goed of slecht voor het klimaat? En hoe breng je de klimaatkwestie ter sprake zonder meteen weggezet te worden als ‘groene’?

Tien klimaatacties die werken vertrekt van de naakte feiten. Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek krijg je tien persoonlijke acties die wetenschappelijk onderbouwd zijn en echt werken. Lees meer over Pieter Boussemaere, zijn lezing en tickets.

Boek Pieter Boussemaere