Is lokaal hetzelfde als korte keten

Korte of toch lange keten?

Ik kreeg in mijn mailbox een interessant mailtje van Bavo en De Kijfelaar dat ik graag met jullie wil delen. De week van de korte keten is wel voorbij, maar toch willen we nog even stilstaan bij het gebruik van de benaming ‘Korte Keten’. Want er is de laatste jaren heel wat aandacht voor lokaal en korte keten. De supermarkten pakken graag uit met lokale producten. Dat zijn producten die meestal in België geproduceerd werden. Dat is interessant. Maar een lokaal product uit de supermarkt kan wel via talrijke tussenhandelaars en verwerkers gepasseerd zijn, voordat het op je bord komt. We noemen dat eigenlijk de lange keten. Dat betekent in de praktijk meestal dat er talrijke tussenschakels zijn, die elk hun deel van de koek eisen. Lokaal betekent dus absoluut niet dat de boer er ook een eerlijke vergoeding voor gehad heeft en dat deze producten ook nog eens meer kilometers hebben afgelegd, wat weer niet goed is voor ons klimaat dat in nood is.

Wij van Duurzame Heistenaars steunen de korte keten. Dat zijn dus liefst lokale producten, maar wat vooral telt is dat er weinig tussenschakels zijn tussen de boer en de burger en dus automatisch ook weinig kilometers. Want hoe korter de keten, hoe minder schakels, en hoe minder kilometers resulteren in een eerlijke prijs voor onze boeren en een gezonder klimaat.

En we maken het nog ingewikkelder. Want korte keten kan soms ook van ver komen. We denken dan aan het voorbeeld van de sinaasappelen die je bij De Kijfelaar in de winter kon bestellen en die afkomstig zijn van Rosen Amarás. In plaats van te werken via de groothandel, kwamen deze sinaasappelen via de korte keten tot in Heist-op-den-Berg. En dat zorgde voor een eerlijk product. En als er in de winter in België geen vers fruit voorradig is dan is dit de beste oplossing voor de boeren om ons te voorzien van (biologisch) zuiders fruit. Ook biologische olijfolie van Terre di Merino (die je op Plukhof in Wiekevorst kon kopen) die rechtstreeks van een olijfboer uit Italië komt is eigenlijk een korte keten product.

Korte Keten betekent dus vooral weinig schakels en eerlijke prijzen voor de boeren. En het klimaat wint er ook bij.

Tekst opgesteld in samenwerking met Bavo van De Kijfelaar.