Fietsenquête voor de Heistnaar

Vulde jij ook de Heistse Fietsenquête in?

Fietsersbond Heist en Duurzame Heistenaars hielden in mei 2021 een online enquête over al wat er leuk is en wat er beter kan in Heist, op het vlak van fietsen. In juni bundelden we de resultaten om later in september daarover te overleggen met ons lokaal bestuur, zie foto. Dank aan de bijna 300 deelnemers aan de enquête! Lees hier de resultaten van de enquête.

27 oktober 2021

Een boompje van Frits de eekhoorn

Wil jij ook een gratis eikje van Frits de eekhoorn?

In Frits’ Hof in Pijpelheide bij Ilse Eelen, doet de resident eekhoorn Frits zijn werk. Dit jaar is het daar weelderiger dan ooit, ook door zijn toedoen: er schieten overal eikjes op (een 40-tal) door de eikels die hij verstopt heeft en niet ophaalde. Van 10 cm hoog tot een meter. Klein maar sterk. Lees hier meer en reserveer een eikje van Frits voor jouw tuin.

28 juni 2021

Uitreiking hoofdprijs met belgerinkel naar de winkel

Hoofdprijs Belgerinkel uitgereikt, waardebons verstuurd

Alexandra Van den Bosch uit Schriek won een fiets (geschonken door het Fietsenatelier van De Kringwinkel) als hoofdprijs van de Heistse actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’. Heel de maand mei konden fietsende winkelklanten stempels verzamelen om mee te doen met deze actie, die zowel het fietsen als het lokaal kopen promootte.

Op 29 juni zijn er in de raadzaal van ons gemeentehuis 50 pakketten gemaakt met waardebons van handelaars, en deze naar 50 uitgelote winnaars van Belgerinkel gestuurd.  Leer hier meer en bekijk de foto’s.

29 juni 2021

Te Voet door Heist

Te voet door Heist

In juni focust ‘Duurzame Heistenaars’ zich op onze meest natuurlijke én duurzame vorm om je te verplaatsen: te voet gaan! Veel lees- en stapplezier!

1 juni 2021

Boomwerken De Bever

Boomwerken De Bever is onze nieuwe websitepartner

Boomwerken De Bever is een boomverzorgingsbedrijf (snoeien en vellen van bomen) en een houtzagerij en ze verwerken hout dat ze zelf lokaal vellen en proberen het lokaal te verkopen aan particulieren of bedrijven. Ook werken ze enkel met houtsoorten die je zonder behandeling van insecticiden en fungiciden kan gebruiken voor binnen en buitenconstructie. Lees meer

1 juni 2021

Week van de bij

Week van de bij

Zonder bijen zouden onze winkelkarretjes wel eens leeg kunnen geraken. Wist je dat bestuiving door insecten voor 75 % van de voedingsgewassen van levensbelang is? Daarom doen we er goed aan om bijen een uitgebreid menu aan bloeiers aan te bieden in onze tuin. En misschien ook een ‘bijen bed & breakfast (of insectenhotel)’? 30 mei tot 6 juni is het week van de bij. Teken zeker ook deze Europese petitie om bijen (én boeren) te redden.

30 mei 2021

‘Duurzame Heistenaars’ sprak met Sarah Wouters over rijden met een elektrische auto

Lees hier meer over de elektrische auto.

29 april 2021

Met belgerinkel naar de winkel

Met belgerinkel naar de winkel

Met de hulp van drie jongelui kon ‘Duurzame Heistenaars’ ons lokaal bestuur overtuigen om dit jaar in Heist opnieuw de actie Belgerinkel in te richten. Shop in de maand mei met de fiets en win mooie prijzen. Lees er hier alles over.

23 april 2021

Elekrische auto

Is je volgende auto elektrisch?

Als je toch echt een nieuwe auto nodig hebt, schakel dan over op een batterij-elektrische wagen. Ecologisch gezien de beste keuze. En in 2021 zal de markt echt ‘exploderen’ met tientallen nieuwe modellen. Lees er hier meer over.

15 april 2021

Lut en Mikke over hun elektrische auto

Lees hier meer over de elektrische auto.

15 april 2021

Interview Leen Crollet over rijden met een elektrische auto.

Lees hier meer over de elektrische auto.

11 april 2021

Onslogischvoedsel op het veld

Reserveer een oogstaandeel van Onslogischvoedsel

Je kan nog inschrijven voor een oogstaandeel en er is ook een afhaalpunt voorzien in Heist-centrum. Lees hier meer…, of kijk rechtstreeks op hun website voor het inschrijvingsformulier.

28 maart 2021

Statiegeld, Yes We Can!-campagne

Ook Duurzame Heistenaars is er lid van geworden

Erger jij je ook zo aan die duizenden drankblikjes en drankflesjes die overal rondslingeren in het groen? Daar is een eenvoudige oplossing voor: statiegeld op blikjes en petflesjes! Ook Duurzame Heistenaars is er lid van geworden. Hopelijk binnenkort ook gemeente Heist-op-den-Berg? Alleen zo kunnen we de drankenindustrie en ons nationaal beleid overtuigen! Yes we can! Like en deel onze FB-post.

16 maart 2021

Mirella zoekt iemand om haar auto mee te delen

Mirella woont in Heist-Centrum en is op zoek naar mensen die haar auto willen delen. Haar oproep in dit filmpje. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje met je naam en telefoonnummer naar kitty@duurzameheistenaars.be en Mirella belt je.

14 maart 2021

Marre, Ragnar en Midas leven zonder auto

Bekijk hier alle getuigenissen van mensen met een auto minder

7 maart 2021

Infosessies autodelen

Autodelen kan ook in Heist

Tijdens de maand maart werken we rond autodelen met Cambio en Cozywheels. De eerste is al aanwezig in Heist. Met de tweede willen we graag zo veel mogelijk van onze deelgemeenten bereiken. Lees hier meer over

1 maart 2021

Boekendeelkastjes

Overal ter wereld vind je boekendeelkastjes of minibiebs, waar je gratis boeken kan nemen, of zelf boeken kan in plaatsen. Ook in Heist-op-den-Berg! Alles over delen, vind je hier!

25 februari 2021

Vitale rassen logo

Biologische zaden van groenten, kruiden en bloemen

Vitale Rassen is een vzw, gevestigd op Akelei in Schriek, die zich inzet voor het behoud en verbreding van de genetische diversiteit van landbouwgewassen. Een netwerk van biologische boeren-vermeerderaars zorgt voor de selectie, vermeerdering en instandhouding van een hele waaier van vitale, smaakvolle gewassen. Deze biologische zaden van groenten, kruiden en bloemen verkopen we via onze webshop aan boeren en moestuiniers.  Lees meer

25 februari 2021

Samenwerking Boomalarm en WildeWeide

“Het is waar wat ze zeggen: teamwork makes the dream work!”

WildeWeide en Boomalarm slaan de handen in elkaar om een perceel aan het rond punt van het voormalige zwembad in Heist-op-den-Berg aan te planten. Voor Jan Gommers en Lisa Schaeken, de bestuurders van Boomalarm vzw, is het simpel: “Wij willen meer bomen, meer dieren en meer natuur”. Het spreekt dan ook voor zich dat boomalarm zich zal buigen over de plaatsing van de bomen, struiken en hagen, terwijl WildeWeide zal zorgen voor de aanplanting van de bloemenweide. Lees meer

25 februari 2021

Webshop Het Voorwoord

Boekhandel Het Voorwoord heeft nu ook een webshop

Als je naar www.hetvoorwoord.be surft, kan je alle nieuwe én tweedehandsboeken kopen die je maar wil, ze online betalen en nadien afhalen of laten verzenden. In Heist proberen ze waar en wanneer mogelijk die verzending zelf te verzorgen (in Heist-centrum zoveel mogelijk met de fiets), anders gebruiken ze Bpost.

1 februari 2021

Word chauffeur bij de Heistse Minder Mobielen Centrale!

Heist heeft een Minder Mobielen Centrale. Een fantastische manier om je auto te delen, want je helpt er mensen mee die nood aan vervoer hebben. De MMC zoekt ook altijd nieuwe vrijwilligers (zie het filmpje hieronder). Heb je interesse, bekijk dan via deze link alle informatie.

31 januari 2021

Winnaar selfiewedstrijd

Robby wint onze selfiewedstrijd!

Gisteren ging Leen van ‘Duurzame Heistenaars’ Robby Goovaerts opzoeken. Hij werd winnaar van onze korte-keten-selfie-wedstrijd, en kreeg een heel pakket producten van onze lokale handelaars cadeau, plus een jaarlidmaatschap van Velt regio Heist. Robby had zijn selfie genomen aan de automaten van Soet’Anneke en van Tuinbouwbedrijf Smets in Schriek. Proficiat en smakelijk Robby! Dank aan alle deelnemers die een selfie instuurden. Lees meer….

27 december 2020

Maak kennis met Tuincentrum Baeten

Tijdens onze korteketenactie van najaar 2020 maken we een aantal filmpjes over onze korteketenpartners.
Je vindt ze hier allemaal bij mekaar.

11 november 2020

Maak kennis met Wijngaard Berghoven

Tijdens onze korteketenactie van najaar 2020 maken we een aantal filmpjes over onze korteketenpartners.
Je vindt ze hier allemaal bij mekaar.

20 oktober 2020

Schenk je oude ongebruikte laptop aan Babbelberg!

‘Duurzame Heistenaars’ roept je op om die oude ongebruikte laptop die je op zolder staan hebt, te hergebruiken. Schenk hem aan de Babbelberg! Neem contact met Marc De Cleyn op 0474 44 36 24 of stuur hem een e-mail.

20 oktober 2020

Maak kennis met De Kijfelaar

Die is weliswaar gevestigd in Noorderwijk, maar… Je kan zowel in Itegem als in Heist (Boekhandel Het Voorwoord) je bestelling met hun producten afhalen. Bekijk dit knappe filmpje dat de VLAM maakte voor zijn campagne “Alles over bio”. Lees ook zijn tekst die bij het filmpje hoort.

20 oktober 2020

Boerderij met land De Kijfelaar

Biologische controle bij De Kijfelaar

Zo’n controle bestaat uit aangekondigde en niet aangekondigde bezoekjes. En er is ook een jaarlijkse controle voorzien waarbij het ganse bedrijf doorgelicht wordt. Die jaarlijkse controle vond vorige week donderdag plaats op de Kijfelaar. Lees hier het verhaal.

29 september 2020

Too Good To Go

Too Good To Go tegen voedselverspilling

Wij besloten actie te ondernemen toen we nog perfect eetbaar eten in de vuilnisbak zagen belanden na een receptie… Dat eten was letterlijk Too Good To Go. Lees meer….

29 september 2020

Zelf moestuinieren

Zelf moestuinieren

De allerkortste keten is natuurlijk… je groenten zelf kweken! Met ons korte-keten-project willen we je ook helpen bij je ‘start to garden’. Klik hier voor toffe filmpjes

5 september 2020

Eten? Uit de korte keten! Zeker weten!

Je voedsel kopen bij plaatselijke producenten, is de meest duurzame aanpak. Of zelf moestuinieren natuurlijk! Een najaarsproject met tips, filmpjes en een selfie-wedstrijd. Lees meer…

4 september 2020

Win een prijs!

Koop jij bij een lokale boer en wil je graag een leuke prijs winnen, doe dan mee aan onze selfie-actie.Volg de boodschap in ons filmpje en maak een selfie van jouw aankopen bij een lokale boer.  Lees meer….

4 september 2020

Noordpoolijs dat een recordlage omvang bereikte in juli

Klimaatwetenschapper Samuel Helsen en EOS Wetenschap.

Wisten jullie dat wij in Heist een klimaatwetenschapper hebben die ook nog eens blogs schrijft voor EOS wetenschap? Lees zeker zijn artikels, het is de moeite!

4 september 2020

Teken in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van duurzaam Heists nieuws?

Teken dan nu in op onze nieuwsbrief  of volg ons op Facebook en You Tube, vol inspiratie en nieuwtjes van en voor duurzame Heistenaars

28 juli 2020

Velt programma 2020-2021

Regio Heist, heerlijk buiten

Na een gezellige vergadering in de tuin van Jotie hebben we dit uit onze hoed getoverd… een jaar vol gezellige, boeiende buiten-activiteiten, lezingen, workshops. Allemaal coronaproof! Lees meer over Velt regio Heist.

28 juli 2020

Heistse Kringwinkel

Ben jij onze nieuwe zondagsvrijwilliger?

Vanaf september zouden we op zondagen graag opnieuw paraat zijn. Daarvoor zoeken we nog een paar bijkomende zondagsvrijwilligers. Lees meer

28 juli 2020