Logo Tuinhier

Nieuwe duurzame helden: Tuinhier Itegem

Tuinhier heeft als doel om mensen te leren omgaan om de siertuin, moestuin en fruittuin op een zo ecologisch mogelijk manier te beheren. Dit door middel van lessenreeksen, tijdschriften en tentoonstellingen. Lees hier meer over hun activiteiten.

6 februari 2022

Duurzame Heistenaars op Facebook

Zie je onze berichten op onze Facebookpagina?

Volg je onze Facebookpagina, maar kom je tot de constatatie dat je eigenlijk onze berichten niet te zien krijgt? Dat kan je op 2 minuutjes heel eenvoudig oplossen. Ziehier de uitleg als je Facebook bekijkt op mobilofoon of tablet, of  op laptop of desktopcomputer?

11 november 2021

Werk jij graag mee met ons?

Wil je graag ons vrijwilligersteam versterken? Organiseer je graag iets, schrijf je graag artikels, wil je gewoon mee nadenken over hoe we alles beter kunnen aanpakken enz… . Je bijdrage hoeft niet groot te zijn, je kan de keuze maken waar je je zelf goed bij voelt. Zin een vrijblijvend babbeltje hierover? Ziehier onze contactgegevens.

1 november 2021

Veilige schoolomgeving

Veilige schoolomgeving

Ons lokaal bestuur voert een campagne voor een veilige schoolomgeving. Elke school in onze gemeente krijgt de opvallende kleurrijke ‘octopus 2.0-wegmarkeringen’ op de weg. Maar er is meer.
Binnenkort zie je in elke schoolomgeving ook:
– een rode achtergrondkleur voor het meest gebruikte zebrapad.
– grondlichtjes langs het zebrapad waar het nuttig is.
– gemachtigde opzichters die ingezet worden door de scholen na opleiding door Politiezone Heist.
Met elke school wordt bovendien een afspraak gemaakt om de verkeersveiligheid te bespreken, en bv. ook de parkeersituatie van de (groot)ouders die de kinderen brengen en ophalen. Meer info vind je hier.

27 september 2021

Logo WildeWeide vzw

WildeWeide vzw op zoek naar helpende handen

WildeWeide vzw is op zoek naar helpende handen! Wil jij graag lokaal een verschil maken, en je schouders zetten achter een groener, fleuriger Heist-op-den-Berg? Dat kan door je te registreren als steunend lid, of door je te engageren als actief lid van de WildeWeide familie. Lees hier meer

25 juli 2021

Fré van WordFit aan het woord over de voordelen van wandelen

En hij geeft ook inspirerende tips over hoe je je wandeling aangenamer kan maken. Bekijk zijn video en vraag zijn gratis boek aan.

29 juni 2021

Baltimore Aircoil stimuleert gebruik met de fiets

Het Heistse bedrijf Baltimore Aircoil Company stimuleert zijn werknemers om met de fiets naar de dagtaak te komen, met een fietsbeleid dat inspirerend is. Geen wonder dat zij vorig jaar als één van de Heistse ‘duurzame helden’ uitgekozen werden. Meer info in dit filmpje

23 mei 2021

Logo Hanne en Jelmer

Hanne & Jelmer is onze nieuwe websitepartner

Wekelijks koken ze een assortiment aan verse en ingemaakte bereidingen bij elkaar. Hierbij is het assortiment van de bio boeren van Akelei steeds hun vertrekpunt. Lees er alles over via deze link.

29 juni 2021

De Tuin van Alice

De Tuin van Alice is onze nieuwe websitepartner

In de tuin van Alice organiseren ze tuinkampen en creatieve namiddagen voor kinderen, dicht bij de natuur, waar creativiteit en verwondering centraal staan. Lees meer

29 juni 2021

Duurzame Heistenaars op Instagram

Duurzame Heistenaars kan je nu ook volgen op Instagram!

Teken in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van duurzaam Heists nieuws?

Teken dan nu in op onze nieuwsbrief  of volg ons op Facebook, You Tube en Instagram, vol inspiratie en nieuwtjes van en voor duurzame Heistenaars

Fietsenrekken station Heist: hoe gebruik je ze?

Nieuwe fietsenrekken station Heist: hoe zet je je fiets op de bovenste verdieping?

20 mei 2021

Planeet Heist op 21 september 2022 was een groot succes

Met een film over jonge changemakers over de hele wereld, een lezing van Louis De Jaeger over voedselbossen, tal van duurzame standen, duurzame proevers en drankjes, prijsuitreiking van de duurzame Helden 2022 en een tombola met als prijs een Proef Heist Box. Laat dat duidelijk zijn, onze 3de editie was een goedgevulde met in totaal 181 mensen die lezing en film hebben bijgewoond. Bekijk hier het volledige overzicht van de avond. Lees meer….

25 september 2022

Orshagenstraat

Wat gebeurt er nu eigenlijk in onze gemeente inzake groenbeleid?

Wel toch heel wat! Wij van Duurzame Heistenaars hebben ons licht eens opgestoken en er zijn tal van projecten gerealiseerd de laatste jaren. We hebben, de nu al stilaan bekende verenigingen, Wilde Weide, Boomalarm en Natuurpunt die zich fel inzetten om meer groen te voorzien en ook te behouden in onze gemeente. Maar ook de gemeente zelf heeft heel wat geïnvesteerd in extra bos, houtkanten, dreven, natuurlijke speelruimte, wandelpaden, enz…. Op deze pagina hebben we alle projecten gebundeld. Toch wel de moeite en bedankt voor deze positieve bijdrage van ons lokaal bestuur, groendienst gemeente, vrijwilligers, scholen, Natuurpunt, Wilde Weide vzw en Boomalarm vzw. Lees meer

25 juni 2022

2022 06 03 Applausdag voor fietsers in Heist-op-den-Berg

Nationale applausdag voor fietsers op 3 juni:

we bedankten 270 fietsers met een kleine attentie

De nationale fietsapplausdag is een organisatie van de Fietsersbond. Doorheen het land worden er acties op touw gezet om de fietsers te bedanken met een warm applaus. Ook wij van Duurzame Heistenaars hebben meegedaan in samenwerking met onze lokale Fietsersbond. We hadden postgevat in de Schoorstraat tussen de ingangen van de bedrijven Organon en Baltimore Aircoil. Tussen half zes en 9 uur hebben we 270 pakjes koekjes uitgedeeld om de fietsers te bedanken voor hun keuze voor de fiets. Ook Baltimore zelf had een actie op touw gezet en zodoende hebben we er samen een mooie zonnige morgen van gemaakt. Bedankt Joachim, Sarah en Lieve voor jullie bereidwilligheid om zodoende van deze actie een succes te maken. En vooral ook dank u wel aan alle fietsers in de hele gemeente Heist-op-den-Berg! Bekijk hier alle foto’s.

3 juni 2022

Droogte in de landbouwMaart en april, te droog en te schraal voor onze boeren

Het is nog maar begin mei en de meeste akkers van onze boeren liggen er al veel te droog bij om ons zonder beregening te kunnen voorzien van verse gezonde onmisbare groenten.

Eén van onze boeren meldt ons dat ze al weken aan een stuk elke dag opnieuw hun groenten voorzien van extra water. Iedere dag opnieuw sleuren ze rond met darmen. En dat al vanaf de vroege lente. Vroeger was dit uitzonderlijk, nu is het meer met regelmaat dat ze dit ondervinden.

Ook al kunnen ze met extra watervoorziening het daarmee redden, toch voelt dat natuurlijk niet goed aan. Net als zij, zijn wij ook als Duurzame Heistenaars boos, want toch zijn er nog altijd mensen die de klimaatopwarming bekijken als iets onbelangrijk, wat hun niet treft of ze vinden het gewoon overdreven. En deze problematiek is uiteraard nog maar het topje van de ijsberg!

Misschien kunnen we deze mensen eens uitnodigen om onze boeren van ’s morgens tot ’s avonds te helpen met het versleuren van darmen…

3 mei 2022

Verschillende redenen om vegan te zijnWaarom vegan eten?

De maand maart stond ook in het teken van veganistisch eten. Dat heb je waarschijnlijk wel gemerkt op onze Facebook- en Instagrampagina. Er was de Veggie-Challenge van Eva vzw, wat een enorm succes was.

Maar waarom eet je nu beter vegan?

  1. Dierenrechten: de hoofdreden voor veganisme is de bekommernis om dierenrechten en dierenwelzijn.
  2. Klimaat: op de huidige schaal is veehouderij en vlees- en zuivelproductie onhoudbaar voor onze planeet.
  3. Gezondheid: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vegans met een gevarieerd dieet minder kans hebben op onder andere hart- en vaatziekten en bepaalde kankers dan vleeseters.
  4. Wereldvoedselvoorziening: het is veel efficiënter om landbouwgrond te gebruiken voor de productie van gewassen voor menselijke consumptie dan om er gewassen voor dierlijke consumptie op te kweken.
  5. Waarom is veganisme beter dan vegetarisme? Hoewel vegetarisme streeft naar minder dierenleed, zien vegetariërs vaak over het hoofd dat de eier- en zuivelindustrie ook dierenleed veroorzaakt.
  6. Het ethisch verantwoord en biologisch vlees omdat deze dieren zogezegd een beter leven hebben gehad. Maar helaas schuilt er achter de termen ‘bio’, ‘scharrel’ en ‘vrije uitloop’ nog steeds heel veel leed.
  7. Het goede nieuws is dat we er zelf heel veel kunnen aan doen. Tegenwoordig is het al veel eenvoudiger om vegan te eten en hoe meer mensen de ‘switch’ maken hoe gemakklelijker het zal worden.
  8. Dus redenen genoeg om er op zijn minst eens over na te denken.

4 april 2022

CSA-netwerkGoesting om deelnemer te worden bij een CSA-boer?

Dat kan bij Plukhof (Wiekevorst) en Onslogischvoedsel (Booischot).
CSA dat zijn groenten, fruit en dierlijke producten van een landbouwbedrijf in de buurt.
Door zijn ecologische manier van werken, zorgt de CSA-boer voor jouw gezondheid en voor de gezondheid van het milieu en de bodem. Meer info over CSA

8 maart 2022

Bakkerij Elan tegen voedselverspillingBakkerij Elan tegen voedselverspilling

Misschien hebben jullie hem al gezien onze “brood van de week” diepvries. Deze hebben we in onze winkel geplaatst om voedselverspilling tegen te gaan.
Waarom een diepvries?
Doordat we ’s avonds ons niet verkocht brood snijden en in de diepvries leggen blijft het brood super vers. Zo heb je de keuze dat je het brood (gedeeltelijk) laat ontdooien en het direct kan opeten of het terug in jouw diepvries steekt.
Help jij mee om voedselverspilling te verminderen? Dit diepvriesbrood is ook voordeliger in prijs. Heb je er vragen rond of zelf een idee, laat het ons zeker weten.
Pastoor Mellaertsstraat 62, 2220 Heist o/d Berg.
Lees meer op onze Facebookpagina.

1 maart 2022

‘NIKSNIEUWJAAR’ De stunt van 2022!NIKSNIEUWJAAR

Marlies Van Wemmel van Het Kakelbontje gaat een challenge aan: ze gaat 1 jaar ‘Niks Nieuws’ kopen in 2022. Ze haalde zelfs met deze stunt het VRT Nieuws en ze stond in talrijke kranten. Je kan haar ervaringen volgen op Instagram en op de facebookpagina ‘NIKSNIEUWJAAR”.

Er zijn hier genoeg spullen om nog lang te overleven, laat ons in de toekomst gerichter produceren!

Lees meer en bekijk haar filmpje via deze link.

5 januari 2022

De mythe van de supermarkt doorprikt

Boeren zijn zeldzaam en uniek geworden. In 1980 werkten nog 124 duizend mensen in de landbouw. In 2016 waren amper nog 48 duizend mensen actief in de Vlaamse landbouw*. Terwijl Europese politici in Glasgow in de laatste fase een teleurstellende klimaatakkoord sloten, ging moderator Alma De Walsche met vier lokale landbouwers, waaronder Bavo Verwimp van De Kijfelaar, in gesprek over hun bedrijven en de grote hangijzers in de landbouw tijdens Boeren aan het woord.

Lees hier het hele interessante gesprek met Bavo over zijn visie van groenten en fruit in supermarkten en wat o.a. de impact daarvan is.

5 december 2021

Boomalarm en WildeWeide vzw maakten Heist weer wat groener

Leve de biodiversiteit! Hier wat feedback over hun geslaagde plantactie op zaterdag 6 november. “Het was een warme zaterdagvoormiddag! Met vele helpende handen werden er vele struiken, planten en bomen geplant in de Hoge Brugstraat en Diepestraat. Vanaf de volgend jaren kan je hier fruit, bessen en noten komen plukken. Een leuk project van Boomalarm vzw en WildeWeide vzw met veel dank aan Tuincentrum Baeten, Kempisch Landschap Rivierenland, Atheneum Heist, Lets Groot-Heist, Gemeente Heist-op-den-Berg en buurtbewoners voor alle hulp.”

6 november 2021

Werken WildeWeide en Boomalarm

Grootouders voor het klimaat

In de aanloop naar de belangrijke klimaatconferentie in Glasgow, volgende maand, stuurde de organisatie Grootouders voor het Klimaat een ‘dringende oproep’ aan de politici van ons land. Een oproep om NU werk te maken van een ambitieus klimaatbeleid, in het belang van alle komende generaties. ‘Duurzame Heistenaars’ is één van de organisaties die deze oproep mee ondertekende.

29 oktober 2021

Bike to Work app

Handige en veilige routeplanner van de Fietsersbond

Bike to Work van de Fietsersbond ontwikkelde een routeplanner. In de applicatie kan je kiezen tussen de veilige, pendel- of snelste route. De veilige route loopt hoofdzakelijk langs rustige wegen, over een fietspad of wegen die enkel voor fietsers en voetgangers toegankelijk zijn. De pendelroute leidt je naar het werk, bij voorkeur langs een fietssnelweg. En de snelste route doet wat zijn naam belooft.
Door de routeplanner te gebruiken help je andere fietsers. Je kan je rit door de app laten registreren of “tracken”, en je kan een afgesloten route of een ongeval melden. De Fietsersbond gebruikt de data ook om gerichter te lobbyen voor betere fietsinfrastructuur bij wegbeheerders en overheden. Dankzij de routeplanner help je de fietswegen op termijn veiliger te maken. Download hier de app.

20 oktober 2021

Nieuw boekenruilkastjeBoekenruilkastje Leopoldlei

In de Leopoldlei, welbepaald op het nummer 65, staat er een nieuw boekenruilkastje. Met de nadruk op het ruilen van boeken, dus één boek nemen is één boek geven. Het is ondertussen het negende boekenkastje dat op onze website geregistreerd staat.

28 oktober 2021

Planeet Heist was een groot succes!

Veel volk gisteren op ‘Planeet Heist’ voor de klimaatvoordracht van Pieter Boussemaere. Een succes voor lokaal bestuur Heist en ‘Duurzame Heistenaars’.

21 september 2021

Autoluwe zondag Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg

Zondag 19 september was ‘Duurzame Heistenaars’ present op het Autoluwe zondag evenement. We hadden veel succes met onze fietsquiz waarmee je lekkere chocolaatjes kon winnen van Fermonnekes. Hier een kleine fotoreportage…

21 september 2021

Mij pak je niet in

Mij pak je niet in

Ken je de website “Mij pak je niet in”? Die moedigt mensen aan om met eigen herbruikbare verpakking te gaan winkelen. En winkels om die ook effectief te aanvaarden en aan te moedigen! Alleen op die manier gaan we van de gigantische berg plasticafval, die onze planeet teistert, af raken. Leuk is, dat de site ook een landkaart biedt met winkels waar je met je eigen potjes welkom bent! Zoek Heist eens op? Voorlopig staan alleen De Kringwinkel en de markt er op. Dat kan toch beter! Wie meldt zich aan bij “Mij pak je niet in”?

27 september 2021

Banner Buurderij HODB

Heropening Buurderij HODB

Op 5 juli is er de eerste samenkomst van de heropening van de Buurderij. Bieke Ghekiere is de verantwoordelijke. Wil je er nog bij zijn op de eerste samenkomst nu dinsdag, bestel dan voor zondag middernacht. Lees hier meer

1 juli 2022

Alternatuur logo

Nieuwe duurzame held in Hallaar: Alternatuur

Alternatuur focust op natuur & cultuur, natuurlijker leven, bio voedsel, natuurlijk tuinieren e.d.. Ruimer op de actuele problematiek natuur & cultuur, polarisatie en dialectiek, gezondheid, milieu, duurzaamheid, klimaat, algemeen welzijn van mens en dier. Lees hier meer

1 juli 2022

Logo Imkerij Torflinghof

Nieuwe duurzame held in Itegem: Imkerij Torflinghof

Belgische honing uit eigen bedrijf.
Bestuivingswerkzaamheden in land- en tuinbouw. Lees hier meer

26 juni 2022

1000 blaadjes logo

Nieuwe Heistse duurzame held: 1000 blaadjes

1000 blaadjes richt zich in de eerste plaats op ecologisch tuinonderhoud, in een latere fase ook op groene workshops.
Be the change you want to see in the world’”. Lees hier meer

20 juni 2022

Het Kakelbontje logo

Nieuwe duurzame held in Booischot: het Kakelbontje

Het Kakelbontje is een insta-winkeltje met leuke vondsten, vintage, handmade, curiosa. Soms bij mooi weer ook een openingsdagje in haar garage in Booischot, of deelname aan een marktje.
“Mijn passie voor oude mooie spulletjes wil ik verspreiden in een wereld vol overproductie.”. Lees hier meer

3 februari 2022

Natuurpunt Heist-op-den-Berg logo

Natuurpunt Heist organiseert in 2022 de “Cursus Natuurgids”

De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. Lees er hier alles over

27 oktober 2021

logo-bibliotheek-heist

Bib Heist: onze nieuwste websitepartner

We hebben er op onze website weer een duurzame partner bij. De bibliotheek is de bakermat van de duurzaamheid! Het concept van een bib is om materialen en kennis te delen. Dat is niet hip of trendy, maar gewoon menselijk: als je deelt wat je hebt, wordt iedereen er beter van! Lees hier meer

23 oktober 2021

logo-neo-cucina-verde

NEO cucina verde: onze nieuwste websitepartner uit Booischot

Een op de Italiaanse keuken geïnspireerde takeaway/traiteur met groenten in de hoofdrol. Ze volgen de seizoenen, waardoor hun kaart regelmatig verandert.
Hun gerechten worden allemaal huisgemaakt, zowel de pasta, het brood, de sauzen en desserts. Kwaliteit is hierbij van het grootste belang.
Je kan zowel afhalen en laten leveren aan huis. Lees meer

26 september 2021

Tuinwedstrijd lokaal bestuur

In het voorjaar van 2021 organiseerde het lokaal bestuur Heist-op-den-Berg een tuinwedstrijd. Het hoofddoel van deze wedstrijd is het opwaarderen van het straatbeeld door tuin- en gevelaanleg en het verhogen van de biodiversiteit van private tuinen.

Er waren heel wat inschrijvingen en we laten je hier de foto’s zien die genomen zijn van de deelnemers en hun tuinen.

Velt regio Heist zorgde mee voor de organisatie en de beoordelingen van de deelnemende tuinen.

28 september 2021

Plukhof opent hoevewinkel

Bioboerderij met zelfpluktuin Plukhof wil nog een breder publiek aanspreken en beschikt voortaan over een hoevewinkel langs de Heerweg in Wiekevorst. Je kan er terecht voor vers geoogste groenten, fruit, diepvriesfruit en sapjes. Ziehier alle info over Plukhof.

17 oktober 2021

Repaint voor nieuwsbrief

Hergebruik verf met Repaint

Wist je dat er duizenden liter ongebruikte verf binnengebracht wordt in onze containerparken? Die moet allemaal gespecialiseerd vernietigd worden, terwijl ze eigenlijk vaak nog perfect bruikbaar is! Daarom heeft IOK in samenwerking met maatwerkbedrijf De Sprong en De Kringwinkels van de Kempen, ‘Repaint’ gestart. Verf wordt effectief bijgehouden in de parken, dan deskundig gecontroleerd, en daarna te koop gesteld in De Kringwinkel aan ongeveer 1 euro per liter! Ook in Heist verkrijgbaar!

31 juli 2021

Plukrijp, JOUW open permacultuurtuin

Plukrijp, jouw open permacultuurtuin

Plukrijp in Schriek is een tuin waar je zelf kan komen oogsten. De bijgewerkte lijst van groenten & fruit die deze week geoogst kunnen worden is nu beschikbaar op hun website onder het kopje “Huidige Oogst (Current Harvest)”.
Kom zelf oogsten. Jij bepaalt wat het je waard is door een gratis donatie te storten in onze “Magic Hat”. Dit is de nieuwe economie

31 juli 2021

Blacksmith biologisch T-shirt

Blacksmith Shop is onze nieuwe websitepartner

Hebben we ook ecologische kleding in onze gemeente? Ja is het antwoord, met name de duurzame T-shirts en tassen van Timon in de Binnenweg in Heist-centrum. Lees er hier meer over

29 juni 2021

Jouw ecologisch nieuwtje hier?
Dat kan!