Elekrische auto

Is je volgende auto elektrisch?

Als je toch echt een nieuwe auto nodig hebt, schakel dan over op een batterij-elektrische wagen. Ecologisch gezien de beste keuze. En in 2021 zal de markt echt ‘exploderen’ met tientallen nieuwe modellen. Lees er hier meer over.

15 april 2021

Marre, Ragnar en Midas leven zonder auto

Bekijk hier alle getuigenissen van mensen met een auto minder

7 maart 2021

Infosessies autodelen

Autodelen kan ook in Heist

Tijdens de maand maart werken we rond autodelen met Cambio en Cozywheels. De eerste is al aanwezig in Heist. Met de tweede willen we graag zo veel mogelijk van onze deelgemeenten bereiken. Lees hier meer over

1 maart 2021

Vitale rassen logo

Biologische zaden van groenten, kruiden en bloemen

Vitale Rassen is een vzw, gevestigd op Akelei in Schriek, die zich inzet voor het behoud en verbreding van de genetische diversiteit van landbouwgewassen. Een netwerk van biologische boeren-vermeerderaars zorgt voor de selectie, vermeerdering en instandhouding van een hele waaier van vitale, smaakvolle gewassen. Deze biologische zaden van groenten, kruiden en bloemen verkopen we via onze webshop aan boeren en moestuiniers.  Lees meer

25 februari 2021

Webshop Het Voorwoord

Boekhandel Het Voorwoord heeft nu ook een webshop

Als je naar www.hetvoorwoord.be surft, kan je alle nieuwe én tweedehandsboeken kopen die je maar wil, ze online betalen en nadien afhalen of laten verzenden. In Heist proberen ze waar en wanneer mogelijk die verzending zelf te verzorgen (in Heist-centrum zoveel mogelijk met de fiets), anders gebruiken ze Bpost.

1 februari 2021

Winnaar selfiewedstrijd

Robby wint onze selfiewedstrijd!

Gisteren ging Leen van ‘Duurzame Heistenaars’ Robby Goovaerts opzoeken. Hij werd winnaar van onze korte-keten-selfie-wedstrijd, en kreeg een heel pakket producten van onze lokale handelaars cadeau, plus een jaarlidmaatschap van Velt regio Heist. Robby had zijn selfie genomen aan de automaten van Soet’Anneke en van Tuinbouwbedrijf Smets in Schriek. Proficiat en smakelijk Robby! Dank aan alle deelnemers die een selfie instuurden. Lees meer….

27 december 2020

Maak kennis met Tuincentrum Baeten

Tijdens onze korteketenactie van najaar 2020 maken we een aantal filmpjes over onze korteketenpartners.
Je vindt ze hier allemaal bij mekaar.

11 november 2020

Maak kennis met Wijngaard Berghoven

Tijdens onze korteketenactie van najaar 2020 maken we een aantal filmpjes over onze korteketenpartners.
Je vindt ze hier allemaal bij mekaar.

20 oktober 2020

Schenk je oude ongebruikte laptop aan Babbelberg!

‘Duurzame Heistenaars’ roept je op om die oude ongebruikte laptop die je op zolder staan hebt, te hergebruiken. Schenk hem aan de Babbelberg! Neem contact met Marc De Cleyn op 0474 44 36 24 of stuur hem een e-mail.

20 oktober 2020

Maak kennis met De Kijfelaar

Die is weliswaar gevestigd in Noorderwijk, maar… Je kan zowel in Itegem als in Heist (Boekhandel Het Voorwoord) je bestelling met hun producten afhalen. Bekijk dit knappe filmpje dat de VLAM maakte voor zijn campagne “Alles over bio”. Lees ook zijn tekst die bij het filmpje hoort.

20 oktober 2020

Boerderij met land De Kijfelaar

Biologische controle bij De Kijfelaar

Zo’n controle bestaat uit aangekondigde en niet aangekondigde bezoekjes. En er is ook een jaarlijkse controle voorzien waarbij het ganse bedrijf doorgelicht wordt. Die jaarlijkse controle vond vorige week donderdag plaats op de Kijfelaar. Lees hier het verhaal.

29 september 2020

Too Good To Go

Too Good To Go tegen voedselverspilling

Wij besloten actie te ondernemen toen we nog perfect eetbaar eten in de vuilnisbak zagen belanden na een receptie… Dat eten was letterlijk Too Good To Go. Lees meer….

29 september 2020

Zelf moestuinieren

Zelf moestuinieren

De allerkortste keten is natuurlijk… je groenten zelf kweken! Met ons korte-keten-project willen we je ook helpen bij je ‘start to garden’. Klik hier voor toffe filmpjes

5 september 2020

Eten? Uit de korte keten! Zeker weten!

Je voedsel kopen bij plaatselijke producenten, is de meest duurzame aanpak. Of zelf moestuinieren natuurlijk! Een najaarsproject met tips, filmpjes en een selfie-wedstrijd. Lees meer…

4 september 2020

Win een prijs!

Koop jij bij een lokale boer en wil je graag een leuke prijs winnen, doe dan mee aan onze selfie-actie.Volg de boodschap in ons filmpje en maak een selfie van jouw aankopen bij een lokale boer.  Lees meer….

4 september 2020

Noordpoolijs dat een recordlage omvang bereikte in juli

Klimaatwetenschapper Samuel Helsen en EOS Wetenschap.

Wisten jullie dat wij in Heist een klimaatwetenschapper hebben die ook nog eens blogs schrijft voor EOS wetenschap? Lees zeker zijn artikels, het is de moeite!

4 september 2020

Teken in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van duurzaam Heists nieuws?

Teken dan nu in op onze nieuwsbrief  of volg ons op Facebook en You Tube, vol inspiratie en nieuwtjes van en voor duurzame Heistenaars

28 juli 2020

Velt programma 2020-2021

Regio Heist, heerlijk buiten

Na een gezellige vergadering in de tuin van Jotie hebben we dit uit onze hoed getoverd… een jaar vol gezellige, boeiende buiten-activiteiten, lezingen, workshops. Allemaal coronaproof! Lees meer over Velt regio Heist.

28 juli 2020

Heistse Kringwinkel

Ben jij onze nieuwe zondagsvrijwilliger?

Vanaf september zouden we op zondagen graag opnieuw paraat zijn. Daarvoor zoeken we nog een paar bijkomende zondagsvrijwilligers. Lees meer

28 juli 2020

Eten uit de korte keten

Eten? Uit de korte keten!

Wist je dat veel van ons voedsel duizenden kilometers transport achter de rug heeft? Die ‘lange keten’ zorgt voor een enorme CO2-uitstoot en voor klimaatopwarming. Je koopt dus beter je voedsel bij de boer in de buurt. Of je kweekt het in je eigen tuin. Rond deze ‘korte keten’ zullen de Duurzame Heistenaars deze zomer en najaar campagne voeren. Meer nieuws volgt!

28 juli 2020

Heistse Kringwinkel

Ben jij onze nieuwe zondagsvrijwilliger?

De Heistse Kringwinkel is de enige in Vlaanderen die op zondag open is. Deze zomermaanden nog even niet… maar vanaf september zouden we op zondagen graag opnieuw paraat zijn. Daarvoor zoeken we nog een paar bijkomende zondagsvrijwilligers. Als jij hergebruik belangrijk vindt, en dit sociaal tewerkstellingsinitiatief wil steunen, neem dan eens contact. Via deze link vind je alle informatie.

28 juli 2020