Workshop frisse, gefermenteerde drankjes Maandag 25 april, 19.30u -22u cc Zwaneberg, Heist

Workshop frisse, gefermenteerde drankjes

In deze workshop gidst Jelmer je doorheen de bruisende wereld van gisten en melkzuurbacteriën en de heerlijk fris-zure brouwsels die je ermee maken kan. Samen met zijn partner Hanne werkt hij als kok op biologisch tuinbouwbedrijf Akelei. Wekelijks toveren ze de verse oogst om tot een brede waaier aan verse en ingemaakte bereidingen en gefermenteerde dranken. In deze workshop deelt hij graag zijn ervaring en enthousiasme met jullie.
Op het menu van de avond staan huisgemaakte dranken als waterkefir, kombucha, fruitige melkwei-limonades en starters van de eerste lentebloesems. We proeven er lustig op los, duiken diep in de processen en receptuur achter ieder drankje en gaan uiteraard ook zelf aan de slag. Zo ga je achteraf naar huis met een hoofd vol borrelende ideetjes, je eigen opgestarte fermenten en starterculturen en een bundel met receptuur waarmee je thuis nog veel pret beleven zal.

Wat mag je verwachten?
✔ Een ode aan melkzuurbacteriën en gisten: uitdiepen van de verschillende fermentatieprocessen en starterculturen, zorg, mogelijkheden, …
✔ Recepten voor verschillende soorten kefir, kombucha, melkwei-limonades en bloesemstarters
✔ Starterculturen die je mee naar huis krijgt: kefirkorrels, kombucha-zwammen, melkwei voor limonades

Praktisch:

 • Waar? Zaal 4, Cultuurcentrum Zwaneberg, Heist-op-den-Berg
 • Wanneer? Maandag 25 april van 19.30u tot 22u
 • Max. 15 deelnemers.
 • Prijs & inschrijving? Wil je erbij zijn? Mail naar velt.heist@gmail.com. Na bevestiging van je plekje stort je 15 euro op het rekeningnummer van Velt regio Heist BE06 0012 4569 5622.
 • Meebrengen:
  ✔ klein snijplankje en keukenmesje
  ✔ maatbeker of gelijkwaardig open recipiënt van circa 1L
  ✔ minimum 2 weckbokalen met beugelsluiting van minimum 1 à 1,5 liter of groter voor kefir en kombucha
  ✔ aanvullend voor melkwei-limonade: 1 lege petfles van 1 liter of groter, of voor geavanceerde fermentisto’s: 1 gistfles met waterslot (type dame jeanne)
  ✔ aanvullend voor bloesemstarters: 1 bokaal met schroefdeksel van circa 250 ml

Meer info over Hanne en Jelmer vind je hier.