Deze pagina is bijgewerkt op 22/01/2024
Sierteelt: Tuincentrum Baeten
Werken aan een groene toekomst met de volle goesting!
Tuincentrum Baeten is een familie van tweede en derde generatie boomkwekers waarbij planten kweken
in de genen zit. Ze kweken planten uit hun hart, die inheems, ecologisch waardevol zijn of tegen een stootje
kunnen. Aan de hand van goede begeleiding en advies proberen zij deze passie voor groen over te
brengen naar jou. Ze verkopen geen potjes, prulletjes en opsmukt materiaal. Als ze planten niet kunnen aanbieden, kopen ze deze ook bij, maar steeds in de buurt.
Met kleine ingrepen of eenvoudige aanpassingen, leggen zij de basis voor een werkend ecosysteem waar zowel de natuur, de planten en de mensen baat bij hebben. Zie ook zeker volgende link: Inheems / Ecologisch waardevol
Opgericht in 1986 door onze ouders, en in 2019 overgenomen door ons
Zaakvoerster: Karen Baeten
Assortiment
Bomen, hagen, struiken, vaste planten, bodembedekkers, fruit
Adres
Oude Aarschotse Baan 69
2221 Booischot
Zomertip: water geven aan (jonge) planten
Planten groeien met hun wortels tot aan het grondwater. Pas aangeplante planten kunnen daarom nog wat hulp gebruiken om een goede wortelontwikkeling te maken.
Water is noodzakelijk voor het maken van bladeren en bloemen. Langs de bladeren wordt water verdampt om de temperatuur van de plant te regelen. Bij een tekort aan water gaat de plant bladeren afstoten om te kunnen overleven. Omdat de bladeren dienen om energie aan te maken voor de groei van de wortel en de bloemen, is het erg belangrijk de groei te stimuleren.
Wortels dienen dan weer voor het transport van de voedingstoffen, mineralen en water.
Al deze elementen zijn van cruciaal belang voor een goede groei.
Hoeveel en hoe dikwijls water geven?
Goed begieten van planten duurt aanzienlijk langer dan aanvankelijk gedacht wordt. Het is beter om 2 à 3 maal per week veel water te geven, dan elke dag de bladeren en de grond een beetje te bevochtigen.
Kleine hoeveelheden water helpen echt niet om uw plant beter te laten groeien, integendeel het stimuleert eerder om oppervlakkige wortels aan te maken, waardoor ze nog niet tot aan het grondwater komen en uw hulp steevast nodig gaan blijven hebben.
Door goed water te geven, verspreid door de week, gaan de planten blijven groeien en gaat de plant gestimuleerd blijven om actief naar water te zoeken.
Vergeet niet dat zowel de temperatuur als wind een uitdrogend effect hebben, waardoor oppervlakkig water geven heel weinig zin heeft.
Extra tips
- Het vochtverlies kan ook verminderd worden door mulch op de bodem te leggen (zie foto hiernaast). Hierdoor blijft de bodem vochtiger en houdt deze ook opkomend onkruid tegen (die ook water wegnemen).
- Dammetjes rond de planten maken, waardoor het water aan de plant naar onder kan zakken, of grachtjes maken, waardoor het water niet kan weglopen zijn misschien erg voor de hand liggende maatregelen, maar zijn super efficiënt. Laat er enkele keren na elkaar flink wat water aan lopen, zodat je tijdelijk een verzadiging hebt.
- Hergebruiken van petflessen en deze aan de voet van de plant zetten (best 2/3 in de grond) zorgt dat je met heel erg weinig water nog efficiënter water geeft. Deze techniek werkt het best bij pas geplante planten, of vrijstaande groenten zoals tomaten en komkommers.
- Door ’s avonds water te geven, ga je voorkomen dat het water verdampt. De planten krijgen dan de kans om te recupereren en een buffer op te bouwen voor de volgende dag.
- Gebruik regenwater i.p.v. kraantjes- of grondwater, niet alleen duurzaam maar ook beter voor de plantjes.
Wees zuinig met water, en gebruik het doordacht.