Mijn volgende auto is… een fiets?
Wist je dat…?
• Een gemiddelde personenauto in ons land 95 % van de tijd stil staat?
• Een auto (en zeker een tweede auto) een enorm stuk uit je maandbudget weg hapt, als je alle kosten eens bij mekaar gaat tellen?
• Jongeren in dit land elk jaar steeds minder en steeds later hun rijbewijs halen?
• Er dit jaar voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog minder nieuwe wagens ingeschreven werden dan het jaar voordien?
Dat laatste heeft natuurlijk met corona te maken. Maar het is wel een heel goeie zaak. Om de klimaatopwarming te stoppen, moeten we met zijn allen dringend minder CO2 uitstoten. En het autoverkeer heeft daar een stevig aandeel in. Enerzijds is het de overheid die de meer duurzame vormen van vervoer moet stimuleren. Maar ook elk van ons neemt op bepaalde momenten belangrijke beslissingen. Zo bijvoorbeeld als je auto (of je tweede auto) aan vervanging toe is. Misschien toch eens goed nadenken of je opnieuw die grote investering wil doen.
Je hoeft niet noodzakelijk zelf een auto te bezitten
Een eigen auto die voor de deur staat is zo vanzelfsprekend, dat we de kost en de last vergeten. Terwijl we niet noodzakelijk een auto moeten ‘bezitten’, maar gewoon ons moeten kunnen verplaatsen. Dat kan ook met openbaar vervoer, dus de bus of de trein. En wist je dat er ook steeds meer ‘deelauto’s’ ter beschikking komen? In Heist staan wagens van Cambio voor je klaar. Als je intekent, kan je die in een paar klikjes reserveren voor de ritten die je nodig hebt. Nadeel is, dat die wagens voorlopig alleen in het centrum staan, en nog niet in de deelgemeenten.
Maar er bestaan ook toffe apps om een auto onder mekaar te delen, met correcte afrekening, zoals bijvoorbeeld Cozycar. Binnenkort verneem je daar meer over bij Duurzame Heistenaars.
Busvervoer kan beter
Even een woordje over het openbaar vervoer. Dat kan veel beter, en dat hebben we aan onszelf te danken: al decennia lang bouwen we ons openbaar vervoer af. Die trend moet dringend omgekeerd worden. En op het platteland is de uitdaging nog veel groter dan in de steden.
Heist heeft gelukkig twee treinstations, waarmee je vrij vlot richting Antwerpen kan geraken, of richting Leuven en Brussel. Hopelijk worden er – zoals recent beloofd – in de toekomst nog meer treinen ingezet.
Maar het busvervoer kan absoluut beter. Zelfs onze deelgemeenten zijn niet allemaal per bus met het centrum verbonden. Hier wordt aan gewerkt door ons lokaal bestuur binnen een regionaal kader (de zogenaamde ‘verkeersregio’). Als daar nieuws uit de bus komt, brengen we je op de hoogte.
Hopelijk raakt verderop in het jaar ook corona onder controle. Dan durven mensen opnieuw het openbaar vervoer benutten.
Fietsen: gezond, betaalbaar en eigenlijk ook best leuk!
En dan is er natuurlijk de fiets. Met een paar stevige fietstassen links en rechts kan je de meeste van je verplaatsingen doen, via groene wegeltjes waar je meer ziet en geniet dan in je auto. Dat kan met een gewone fiets, met eigen trapkracht. Goed voor je conditie bovendien. En de elektrische fiets, die nu volop doorbreekt, zorgt er zelfs voor dat mensen véél verdere verplaatsingen aandurven per fiets. Zo blijft de auto dus nog meer op stal.
Mei 2021 is fietsmaand voor Duurzame Heistenaars. Daar hoor je dus zeker nog meer over.
Toch een auto nodig?
Tenslotte: als je na je gewetensonderzoek toch tot het besluit komt dat je toch die eigen nieuwe auto nodig hebt, dan hebben we twee tips voor jou.
Koop zo mogelijk een kleine wagen. Laat je zeker niet verleiden door de rage van de SUV, die groter en duurder is, en veel meer milieuschade aanbrengt door zijn uitstoot.
Koop een elektrische wagen. In 2021 verwachten we een explosie in het aanbod. De markt is rijp geworden, dus je hoeft geen fossiele wagen meer aan te schaffen. In maart vertellen we je er alles over.
Op www.duurzameheistenaars.be lees je in de komende maanden nog véél meer over duurzame mobiliteit. Teken in op de nieuwsbrief, of volg op Facebook of Instagram.
Gepost op 3 januari 2021
Duurzame Heistenaars plaatst nu ook radiospotjes op Radio Christina. Met dank aan de Koning Boudewijnstichting.
‘Duurzame Heistenaars’ sprak met Lut en Mikke over hun elektrische auto.
‘Duurzame Heistenaars’ praat met Leen Crollet over rijden met een elektrische auto.
Mirella zoekt iemand om haar auto mee te delen. De app Cozywheels helpt je daar bij.
Marre, Ragnar en Midas leven zonder auto.
Bart De Ridder en Gerlind De Roover vertellen over ‘leven met een auto minder’.
‘Duurzame Heistenaars’ sprak met Joachim Van der Auwera over leven met een auto minder.
‘Leven met een auto minder?’ In dit filmpje vertelt Kitty Van Parys hoe ze dat doet.
Dirk Ceulemans vertelt voor ‘Duurzame Heistenaars’ over leven met een auto minder.
Griet en Carine vertellen in dit filmpje hoe ze het aanpakken met een auto minder. Met zijn plus- en zijn minpunten.