Minder dieren, meer planten
Ons brein beseft het: er zijn verdraaid veel redenen om minder dieren en meer planten te eten. Goed voor onze gezondheid, daar wordt al jaren lang op gehamerd: “De Belg eet 3 keer de dagdosis vlees die goed voor hem is.” Het is ook goed voor de dieren zelf. De vele documentaires over de vleesindustrie, het kweken en slachten van koeien, varkens, kippen… We kijken er eigenlijk niet zo graag naar: te confronterend. En nu horen we ook meer en meer dat de CO2-uitstoot van massaal vlees kweken en eten, rampzalig is voor het klimaat. En het is ook gewoon goed voor je medemens. Ons brein beseft het, maar om het in ons dagelijks leven om te zetten, dat is niet voor iedereen zo gemakkelijk. Daarom stellen we jullie in de komende dagen 3 stappen voor. Eentje die gewoon ‘sterk’ is, maar wel voor iedereen haalbaar. En daarna eentje die ‘sterker’ is, en dan nog eentje die het ‘sterkst’ van al is.
Sterk: eet minder vlees – en al zeker niet dat van koeien en schapen
Een sterke actie – maar die eigenlijk redelijk haalbaar is voor iedereen – is alvast minder vlees gaan eten. Dat heeft voor het klimaat even veel effect als minder auto rijden of je huis isoleren. Het staat in de ‘top tien’ van het boeiende boek ‘Tien klimaatacties die werken’ van Pieter Boussemaere, over ‘de belangrijkste dingen die jij zelf kan doen voor onze planeet’. Gewoon al door je hoeveelheid geconsumeerde vlees flink af te bouwen, spaar je veel CO2 uit, én ook veel methaan – het broeikasgas dat herkauwende dieren via boeren en winden de lucht in sturen. Daarom zegt de auteur ook dat varkens- en kippenvlees minder klimaatgevaarlijk zijn. Maar dat we koeien- en schapenvlees best stevig beperken.
Sterker: veggie eten, geen vlees en vis meer.
Als je niet alleen iets wil doen voor het klimaat, maar ook tegen het massaal kweken, vangen en slachten van dieren, dan ga je vegetarisch eten. Dat kan niet alleen op een smakelijke manier. Het kan ook op een gezonde manier. Want in tegenstelling tot sommige vleesetende dieren, is een mens perfect gemaakt om plantaardig te eten. Je kan gewoon de eiwitten die je nodig hebt, halen uit veggie voeding. Twijfel je? Wel, wist je dan dat in India pakweg 30 % van de inwoners vegetarisch leeft? Dat zijn 400.000.000 mensen, die bewijzen dat dit perfect kan. Google maar eens als je het niet gelooft…
Sterkst: vegan eten – geen vlees of vis maar ook geen zuivel of andere dierlijke producten
Vegetarisch eten is ook bij de brede bevolking geen onbekende meer. Zelfs de bomma weet dat sommige kleinkinderen die op bezoek komen, geen stukje biefstuk meepikken aan de zondagse tafel, en kan er zich bij neerleggen. Maar als je écht bezorgd bent om het leed van dieren in de vleesindustrie, dan moet je evengoed denken aan die miljarden koeien die we steeds opnieuw zwanger maken en van hun moedermelk beroven om de wereld melk en kaas te verkopen. Of de kippen in hun eierfabrieken… Wie daar werk wil van maken, leeft veganistisch (kortweg vegan), weigert alle dierlijke producten, en eet volledig plantaardig. Dat is niet gemakkelijk, maar het is wel ‘de toekomst’. Daarom is het goed dat er steeds meer lekkere plantaardige producten uitgevonden worden.
Vegetarische gerechten die je in 30 minuten op tafel zet (tekst mailing Eva vzw)
Soms heb je weinig tijd of wil je gewoon een snelle, maar toch gezonde hap. Deze maaltijden kan je in minder dan 30 minuten bereiden. Het is ook handig om een goed gevulde voorraadkast te hebben. Mocht je last-minute nog iets willen bereiden, trek je de keukenkast open, en kan je wel eens iets in elkaar flansen.
In de supermarkten vind je hier en daar ook een aantal vegan kant-en-klare maaltijden. Vegan pizza’s, lasagne, diepvriesmaaltijden, je moet soms even zoeken, maar ze bestaan zeker! In de biowinkel is het aanbod vaak uitgebreider.
Nog een tip om een snel gerecht te bereiden, is om gebruik te maken van de oven. Snijd jouw favoriete groenten, leg ze op een bakplaat. Strooi er wat kruiden over en eventueel wat olijfolie. Vul aan met wat gesneden (zoete) aardappelpartjes, en een vleesvervanger. Een volle bakplaat is goed voor een tweetal personen, houd er rekening mee dat de groenten best wat krimpen tijdens het bakken. (Fien, je VeggieChallenge coach)
Gepost op 17 december 2020, herwerkt op 20 maart 2022