Deze pagina is bijgewerkt op 4/10/2024
Biologische landbouw: De Kijfelaar
Bioboerderij De Kijfelaar is een plek waar (h)eerlijk voedsel geproduceerd wordt.
We werken er volledig volgens de principes van de bio-landbouw. Dat wil zeggen dat we geen chemische middelen gebruiken om planten en dieren te forceren, maar dat we vertrekken vanuit de zorg voor de bodem, planten en dieren.
We hebben zowel dieren als akkergewassen en groenten. Op die manier kunnen we op de boerderij heel wat kringlopen sluiten. En het zorgt ook voor een ruim aanbod van producten voor wie van lekker eten houdt.
Want alles wat we produceren, trachten we via de korte keten bij de consument te brengen. Daarom hebben we een hoevewinkeltje en leveren we in Heist-op-den-Berg centrum en Itegem. Zie informatie over afhaalpunten hieronder.
Opgericht in 2008
Zaakvoerder: Bavo Verwimp
Assortiment
Biologische groenten en fruit
Bestellen kan je hieronder via de bestelknop, de eerste keer moet je een login aanvragen.
Daarna kan je wekelijks bestellen bij je gekozen afhaalpunt. Maandelijks wordt er een factuur verzonden.
Afhaalpunten
- Itegem, adres ontvang je bij bestelling: afhalen op vrijdag tussen 17:00 en 19:00
- Heist-op-den-Berg, bij Boekhandel Het Voorwoord, afhalen op vrijdag tussen 12:30 en 18:00
Bestellen op volgende dagen
- Maandag
- Dinsdag
- Zaterdag
- Zondag
De Kijfelaar in Noorderwijk met Bavo, met leveringen op vrijdag in Itegem en Heist-centrum bij Boekhandel Het Voorwoord. Filmpje gemaakt door VLAM ‘Alles over bio’
Misschien is het tijdperk van de overvloed wel voorbij
China kraakt onder de droogte. Volgens de kranten is het daar nog een pak erger dan in de Kempen. Tegelijk waarschuwen onze premier en de president van Frankrijk dat er moeilijke tijden komen. “Misschien is het tijdperk van de overvloed wel voorbij”, zegt hij.
We zijn het daar niet helemaal mee eens. De overvloed heeft alleen bestaan voor de ogen van de westerse consument. Ecologische economen waarschuwen al tientallen jaren dat de aarde verspild wordt, de natuur is altijd eindig en beperkt geweest. Het is de “grote economie” en vooral de supermarkten die ons in de waan van de overvloed willen houden. Dat is niet zonder risico.
In de krant van vorige week schreef ik hierover een opinie. Want we willen die mythe van de overvloed doorprikken. Op een echt veld lukt niet alles, niet alle kroppen sla zijn even perfect. En fruit heeft al eens een bruin vlekje. Wie een eigen moestuin heeft, weet dat maar al te goed. We denken dat onze economie en de westerse consument toe is aan een reality-ceck. Je kan de opinie nog nalezen op de site van De Standaard of via Vilt.
Gepost op 29 augustus 2022
Het landbouw- en voedselsysteem stuit in Vlaanderen, Europa én mondiaal op zijn grenzen
Boeren zijn zeldzaam en uniek geworden. In 1980 werkten nog 124 duizend mensen in de landbouw. In 2016 waren amper nog 48 duizend mensen actief in de Vlaamse landbouw*. Terwijl Europese politici in Glasgow in de laatste fase een teleurstellende klimaatakkoord sloten, ging moderator Alma De Walsche met vier lokale landbouwers in gesprek over hun bedrijven en de grote hangijzers in de landbouw tijdens Boeren aan het woord.
De mythe van de supermarkt doorprikt
Als je in de natuur kijkt, zie je fantastisch veel verscheidenheid. Elke boom is uniek en ziet er anders uit afhankelijk van de omstandigheden waarin hij is opgegroeid. Het is een samenspel dat we leven noemen. Met de seizoenen verandert het uitzicht geweldig. Maar als we naar de rekken kijken in de supermarkt dan verdwijnt die verscheidenheid. Bavo Verwimp noemt het de mythe van de Supermarkt: een walhalla van perfectie te koop tegen spotprijzen. Die mythe heeft een gigantische impact: op de voedselverspilling, op het gebruik van pesticiden en meststoffen en de autonomie van de landbouwers. Bavo kiest met De Kijfelaar voor een ander model in zijn hoevewinkel: je vindt er alleen seizoensgebonden en lokale producten. Die omschakeling is zowel voor de boer als voor de consument vaak een grotere stap dan die naar biologisch consumptie.
Dit is een klein stukje van de samenkomst ‘Boeren aan het woord’.
Lees er hier alles over op de website van Wervel (Wervel werkt aan een voedselvoorziening die maatschappelijk eerlijk, cultureel ingebed en ecologisch herstellend is).
Gepost op 5 december 2021
Bron: Wervel
Bavo Verwimp: “Het was een droom om bio te boeren”
Bioboeren op een bedrijf met vee én groenteteelt, het is geen sinecure. Maar het geeft veel voldoening om de kringloop te sluiten en om je klanten te laten watertanden. Bavo Verwimp van De Kijfelaar geeft een inkijkje in het leven op een gemengde bioboerderij.
De Kijfelaar ligt in Noorderwijk, vlakbij Herentals. Bioboer Bavo Verwimp bewerkt er zo’n 30 ha grond. Daarvan teelt hij op ongeveer 1,5 ha meer dan 50 soorten groenten. Daarnaast heeft hij 35 Blonde d’Acquitaines – mooie, blonde runderen. Hoe je die twee met elkaar verzoent, vertelt Bavo Verwimp zelf.
Wat is bio?
Bavo Verwimp: Veel mensen hebben een vrij stereotiep beeld van wat bio inhoudt. Het is niet zo makkelijk om dat kort uit te leggen. Het is echt wel veel méér dan boeren zoals 50 jaar geleden. Onze klanten krijgen elke week een mailtje met info over wat er gebeurt op de boerderij. Zo krijgen ze beetje bij beetje een beter beeld van wat een bioboerderij precies is.
Voor het volledige artikel van Bavo en De Kijfelaar zie volgende link op de website van “Alles Over Bio”
Gepost op 20 oktober 2020
Bron: Alles Over Bio
Biologische controle bij De Kijfelaar
Zoals jullie weten is de Kijfelaar een bioboerderij. Voor die officiële erkenning hebben wij een contract met een erkende controle-organisatie. Bij ons is dat Tüv-nord Integra, een naam waarover je struikelt. Maar die naam is ook het gevolg van verschillende fusies tussen bedrijven. Want ook de bio-controle is een echte business.
Zo’n controle bestaat uit aangekondigde en niet aangekondigde bezoekjes. En er is ook een jaarlijkse controle voorzien waarbij het ganse bedrijf doorgelicht wordt. Die jaarlijkse controle vond vorige donderdag plaats op de Kijfelaar.
Dat lijkt een beetje op een examen voor de boer. Want je moet goed voorbereid zijn op allerhande vragen. En je moet vooral ervoor zorgen dat de administratie voor 200% in orde is, want alles moet genoteerd staan. Elke bemesting, elke teelt, alles wat we bijkopen.. van alles moeten er de juiste documenten en registraties zijn, anders is het immers onmogelijk om te traceren of het allemaal wel echt bio is.
Het is dus een beetje spannend omdat we nooit zeker zijn of we ergens een steek lieten vallen. Maar op een aantal kleine opmerkingen na, valt dat op de Kijfelaar wel mee. Dit jaar hadden we bv. een opmerking over het feit dat in onze hoevewinkel geen bordje hangt van ‘niet bio’ bij de honing. We hadden ook niet genoteerd wanneer er een kip gestorven is… Dat lijkt soms een beetje muggenziften, maar die controleurs doen uiteraard gewoon hun werk. Alleen jammer dat het systeem van controle alleen focust op wat er fout loopt. Er wordt geen seconde tijd besteed aan alles wat er goed loopt, geen tijd voor complimentjes.
Gelukkig hebben we veel klanten die ons wel complimenten geven. En dank zij die noodzakelijke controle, zijn jullie ook zeker dat alles volgens het boekje verloopt! Wie graag het certificaat van de Kijfelaar ook eens ziet, kan altijd surfen naar de site biocerti.be Daar vind je links naar alle erkende bio-producenten in België.
Meer info over de Kijfelaar en hoe je kan bestellen en afhalen in Heist en Itegem.
Gepost op 29 september 2020